Vi är stolta över att Helena Åberg, medlem i SKHvs styrelse, under 2010-2014 representerar Europa i IFHEs styrelse.
Bästa medlem i Svenska kommittén för hushållsvetenskap
Konferensen i Luzern i sommar blev en fantastisk upplevelse. Intressant forskning och erfarenheter från verksamheter presenterades och inte minst fascinerande var att besöka Freiburg där en ceremoni ordnades för att fira organisationens bildande för 100 år sedan. Historiens vingslag kändes då man befann sig i det rum där pappren faktiskt skrevs på och där man kunde titta ut över den gård som då var köksträdgård.
Men även trevliga minnen bleknar snabbt då vardagen tränger sig på. Sedan juli har mycket hänt. Vi har skickat ett underlag till riksdagsledamöterna inför skrivandet av motioner under den allmänna motionstiden. Underlaget finns på vår hemsida. Arbetet med kursplanen har dragit igång. Skolverket inbjöd i oktober till ett inledande diskussionsmöte med representanter för de fyra lärarutbildningarna. Så samtalet är igång även om verket inte ännu fått uppdraget från regeringen. Tidsplanen ligger dock kvar: beslut ska vara fattat innan valet 2010. När det gäller gymnasieskolan pågår nu regeringens arbete med en proposition utifrån utredning och remissvar. SKHv skickade in ett yttrande (finns på hemsidan) där vi dels påpekade den trångsynthet som kännetecknar förslagen med tanke på jämställdhetsperspektiv och att HK bör införas i gymnasieskolan. Kan det inte bli ett kärnämne borde skolorna åläggas att erbjuda det som valbart på samma sätt som de föreslås erbjuda Idrott och hälsa som valbart ämne.
SKHv anordnade för tredje året i rad ett HK-lärarutbildarmöte i slutet av oktober. Det finns många viktiga frågor att diskutera över utbildningsgränserna. Inte minst viktigt är hur man gemensamt kan skapa möjligheter för HK-lärare att studera vidare och ta ut en masterexamen. En överenskommelse gjordes att synliggöra kurser som skulle kunna ingå i en masterexamen. Vi hoppas kunna visa detta även på SKHv:s hemsida så småningom. En annan fråga som diskuterades på HK-lärarutbildarmötet var det fortgående arbetet med Provbanken. Parallellt med kursplanearbetet, faktiskt lite i förväg, pågår ett arbete med att vidareutveckla Provbanken för HK. För att se det som finns nu gå till: https://provbanken.skolverket.se/pbhk/site/index.html Den verksamhetsförlagda utbildningen inom lärarutbildning stod också på agendan. Bland annat diskuterades hur man på de olika lärosätena hanterar bedömningen av studenternas prestationer på VFU. Vad som sker med VFU i det nya lärarutbildningsförslaget vet vi inte. Det blir spännande att se hur det förslag som presenteras i början av december ser ut. Det ryktas om att ämnesutbildningen kommer att förstärkas.
Det är dags för stämma. Alla individuella medlemmar och representanter för medlemsorganisationerna inbjuds till stämma måndagen den 9 mars. Den ingår som en del av en utbildningsdag i samband med World Home Economics Day i Uppsala, på Institutionen för Kostvetenskap. Boka dagen nu. Program medföljer medlemsbrevet i början av 2009.
Slutligen vill vi flagga för ett jubileum: nordisk samarbetskommitté för hushållsvetenskap, NSH, har beslutat om datum för sin jubileumskonferens i Åbo: 18-19 september 2009. Vi firar 100 år av nordiskt samarbete och diskuterar hur samverkan kan fortgå även när NSH upphör som formell organisation. Vid årsmötet 2001 beslutades nämligen att NSH ska upphöra i och med jubileet 2009.
Hälsningar SKHvs styrelse genom
Karin Hjälmeskog, ordförande
Bästa medlem i Svenska kommittén för hushållsvetenskap
Fyrverkerierna vid nyår markerade inte bara ett nytt år vilket som helst, utan ett jubileumsår. Som ni säker alla vet vid det här laget är det 100 år sedan IFHE bildades och det ska firas.
Världskongressen – jubileet – går av stapeln sista veckan i juli. Vi är redan många från Sverige som håller på att planera vår resa. Är du intresserad av att åka med? Gå in på http://www.ifhe2008.org/ för program, registrering och hotellbokning. Kom ihåg att 31 mars är sista dag för den lägre registreringsavgiften.
Så här i början av året är det också dags att betala medlemsavgift för 2008, betala senast 29 februari på postgiro 485 39 14-2: individuell medlem 390kr, studerandemedlem 170kr och medlemsorganisation 3000kr.
Vi har inte behövt höja medlemsavgiften eftersom den internationella avgiften legat still. Den senaste diskussionen om medlemsavgiften ledde till att medlemmar i tredje världen har en reducerad avgift. Nästan hela summan går till den internationella verksamheten. Det kostar att ordna konferenser, skriva nyhetsbrev, förvalta arkiv från 100 års verksamhet etc. Med tanke på det är det ändå rätt mycket man får för pengarna. Inte minst möjligheten att delta i sommarens kongress!
Vi vill berätta att det pågår en hel del på hemmaplan också. Under hösten skrev SKHv ett motionsunderlag som sändes till ett stort antal riksdagsledamöter. Ett antal motioner har skrivits om hem- och konsumentkunskap och ytterligare några om behovet av konsumentkunskap. Du kan läsa dem på www.riksdagen.se under fliken dokument. Troligtvis har vårt underlag haft betydelse för att dessa motioner lämnats in. Dessutom skrev vi tillsammans med Lärarförbundets ämnesråd för hushållsvetenskap ett yttrande angående styrdokument och bedömning i grundskolan: Tydliga mål och kunskapskrav i grundskolan (SOU 2007:28). Både dessa skrivelser ligger på www.skhv.org.
Förra året tog vi i SKHvs styrelse initiativ till att möta politiker och få chans att samtala med dem om hushållsvetenskap i allmänhet och hem- och konsumentkunskap i synnerhet. Första mötet var i mars förra året. Nu håller vi på att göra en inbjudan till årets möte, även det i mars om allt går som planerat. Har du frågor du skulle vilja att vi framför till riksdagsledamöterna hör gärna av er till mig via mail: karin.hjalmeskog@did.uu.se. Avrapportering på vår hemsidan efter mötets genomförande.
Slutligen, planeringen med ett Kerstin Hesselgrensymposium går vidare. Det ser ut som det blir andra helgen i oktober, dvs. 10-11/10 2008. Nu återstår bara finansiering och att göra ett intressant och roligt program. Det senare är inga problem och vi hoppas att finansieringen inte heller ska vara det. Så boka dessa dagar i almanackan redan nu.
Hör av dig med idéer inför mötet med riksdagsledamöterna och väl mött i Luzern!
Hälsningar
SKHvs styrelse genom
Karin Hjälmeskog, ordförande